Betonpoeren, wat zijn dat?

Betonpoeren

Ook als klusliefhebber kom je wel eens iets tegen waar je nog nooit van gehoord hebt. Dit overkwam mij onlangs toen ik me ging oriënteren op de bouw van een veranda achter in de tuin. Betonpoeren of poeren, ik had er nog nooit van gehoord. En dat terwijl betonpoeren eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een succesvolle bouw zijn.

Een goede fundering

Poeren zorgen voor een goede verdeling van het gewicht van een constructie. Hoe zwaarder de constructie hoe groter de kracht die wordt uitgeoefend op de ondergrond. Poeren zorgen dus voor een stevige fundering en voorkomen dus verzakking van de project of gebouw. Hoewel ze vroeger vaak van hout waren, zijn de huidige poeren waar de fundering op steunt van beton, betonpoeren dus. Verder zijn ze qua vorm nog steeds hetzelfde, onder veel van oorsprong Middeleeuwse steden zijn overigens nog steeds de oorspronkelijk houten poeren te vinden. Ze verleggen nog steeds het gewicht van de bovenliggende constructie. Vaak zijn dit zelfs de laatste resten die nog te vinden zijn van oude gebouwen.

Een duurzame fundering met betonpoeren

Zeker nu er met robuustere materialen gebouwd wordt dan hout, is een steviger materiaal aan te raden. Daarnaast is beton minder gevoelig voor omgevingsomstandigheden dan hout. Beton kan ik elke vorm gegoten worden, is zeer sterk en gelukkig niet al te duur. Een special groothandel in beton kan je adviseren op de te kiezen voor het juiste type betonpoeren. Op basis van een bouwplan kan je bepalen wat voor een poer je nodig hebt. Gaat het zoals bij mij om een kleiner project  en bouw je bijvoorbeeld een veranda, een hek of een carport in je eigen tuin, dan zijn betonpoeren met een kleinere diameter prima geschikt. Bij grote projecten met zware constructies  kun je betonpoeren van enkele meters tegenkomen. Weer wat geleerd.